Полезное для всех


Важное!

УВАГА! Інформація, опублікована на цьому сайті є довідковою або популярною. Лікування а також вживання лікарських препаратів вимагають знання історії хвороби і безпосереднього обстеження лікарем. Ми рекомендуємо Вам, для виключення випадків непорозуміння, з питань застосування лікування звернутися до лікаря.
  • Место свободно
  • Место свободно

Health Portal » Cправочник лекарств » ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС

ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС

Ліофілізат для приготування розчину для внутрішньовенного та внутрішньом'язового введення по 10 мг у флаконах № 5 у комплекті з розчинником по 2 мл в ампулах № 5 або по 10 мг у флаконах № 5


Производитель:ТОВ "ЛЕНС-Фарм", м. Одинцово


Міжнародна назва:Calcium folinate


ATC класифікація:V03AF03


Русское название:ЛЕЙКОВОРИН-ЛЭНС


ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС

(LEICOVORIN-LENS)

Склад:

Діюча речовина:calcium folinate;

1 флакон містить кальцію фолінату 54 мг у перерахунку на кислоту фолінієву (лейковорин) 50 мг;

допоміжні речовини: ніпагін (метилгідроксибензоат), ніпазол (пропілгідроксибензоат).

Лікарська форма.

Ліофілізат для розчину для ін'єкцій.

Фармакотерапевтична група.

Засоби, що застосовуються для усунення токсичних ефектів протипухлинної терапії.

Код АТС V03A F03.

Клінічні характеристики.

Показання.

" Як антидот щодо токсичних ефектів метотрексату та інших препаратів антагоністів фолієвої кислоти.

" Як засіб, що попереджує токсичну дію метотрексату при застосуванні його в підвищених дозах.

" Як модифікатор біологічної дії 5-фторурацилу при лікуванні пухлин кишечнику.

Протипоказання.

" Підвищена чутливість до кальцію фолінату або до будь-якої іншої речовини, що входить до складу препарату.

" Перніціозна анемія та інші мегалобластичні анемії, спричинені дефіцитом вітаміну В12.

Спосіб застосування та дози.

Кальцію фолінат вводиться парентерально внутрішньом'язово або шляхом внутрішньовенних ін'єкцій та інфузій. Кальцію фолінат не можна застосовувати інтратекально.

Як захисний засіб від токсичних ефектів при терапії метотрексатом кальцію фолінат призначається парентерально дорослим пацієнтам із синдромом мальабсорбції або іншими розладами шлунково-кишкового тракту (при блюванні, діареї, неповній непрохідності кишечнику), коли ентеральна абсорбція препарату не гарантована. Дози понад 50 мг слід вводити тільки парентерально.

Розчин для інфузій готується безпосередньо перед використанням шляхом розведення розчину для ін'єкції. Розчин Лейковорину-ЛЕНС отримують шляхом розведення ліофілізату у 2 мл 0,9% розчину натрію хлориду. Для приготування розчину для інфузій отриманий розчин Лейковорину-ЛЕНС розводять розчином 5% глюкози або 0,9% розчином натрію хлориду. У разі розведення 5% розчином глюкози концентрація розчину для інфузій не повинна бути нижчою за 0,2 мг/мл (0,02% маса/об'єм).

Оскільки препарат містить кальцій у високій концентрації, швидкість внутрішньовенного введення препарату не повинна перевищувати 160 мг за хвилину.

Дози.

Кальціумфолінатний захист.

Дози і схеми лікування кальцію фолінатом залежать від доз і схем терапії середніми і високими дозами метотрексату, тому за відповідною інформацією доцільно звертатися до протоколу лікування метотрексатом.

Наведені нижче рекомендації можуть бути орієнтиром при визначенні доз і схеми кальціумфолінатного захисту.

При лікуванні середніми і високими дозами метотрексату кальціумфолінатний захист є необхідним, коли дози метотрексату перевищують 500 мг/м2 поверхні тіла і бажаним, коли дози метотрексату становлять 100-500 мг/м2 поверхні тіла.

Оскільки переносимість антагоністів фолієвої кислоти залежить від різних факторів, не може бути чітких рекомендацій щодо залежності між дозами метотрексату і кальцію фолінату.

Дози і тривалість терапії кальцію фолінатом повинні визначатися в першу чергу з урахуванням доз і схеми лікування метотрексатом, а також наявності токсичних ефектів. Звичайно перша доза кальцію фолінату становить 15 мг (6-12 мг/м2 поверхні тіла) і вводиться через 12-24 години (найпізніше - через 24 години) від початку вливання метотрексату. Такі ж дози вводяться кожні 6 годин протягом 72 годин. Після декількох парентеральних введень можна перейти до перорального прийому препарату у вигляді капсул.

Через 48 годин від початку введення метотрексату проводиться вимір залишкової концентрації метотрексату у крові. Якщо вона становить >0,5 мкмоль/л, кальцію фолінат вводиться ще протягом 48 годин кожні 6 годин у таких дозах:

при концентрації метотрексату =3D>0,5 мкмоль/л - у дозі 15 мг/м2поверхні тіла;

при концентрації метотрексату =3D>1,0 мкмоль/л - у дозі 100 мг/м2 поверхні тіла;

при концентрації метотрексату =3D>2,0 мкмоль/л - у дозі 200 мг/м2 поверхні тіла.

Лікування колоректального раку

Існують різні схеми комбінованої терапії 5-фторурацилом і кальцію фолінатом колоректального раку.

Наприклад, застосовуються такі схеми лікування дорослих:

Схема лікування 5-фторурацилом і кальцію фолінатом у високих дозах

Кальцію фолінат у дозі 200 мг/м2 поверхні тіла вводиться шляхом повільної внутрішньовенної ін'єкції протягом щонайменше трьох хвилин. Після цього вводиться 5‑фторурацил у дозі 370 мг/м2 поверхні тіла шляхом внутрішньовенної ін'єкції.

Схема лікування 5-фторурацилом і кальцію фолінатом у низьких дозах

Кальцію фолінат у дозі 20 мг/м2 поверхні тіла вводиться шляхом внутрішньовенної ін'єкції. Після цього шляхом внутрішньовенної ін'єкції вводиться 5‑фторурацил у дозі 425 мг/м2 поверхні тіла. 5‑фторурацил і кальцію фолінат слід вводити окремо, оскільки при їх змішуванні може утворюватися осад.

Лікування проводиться щоденно протягом 5 днів. Цей п'ятиденний курс лікування можна повторити 2 рази з інтервалом 4 тижні (28 днів), а потім повторювати кожні 4-5 тижнів (28-35 днів) за умови повного зникнення симптомів токсичних ефектів після попереднього курсу лікування. Під час наступних курсів терапії дози 5-фторурацилу слід коригувати залежно від переносимості попереднього курсу (рекомендації щодо корекції доз 5-фторурацилу у разі токсичних ефектів можна знайти в інструкції для медичного застосування 5-фторурацилу).

Інструкції медичному персоналу

Дозволяється лише одноразовий відбір препарату з ампул і флаконів.

Можна використовувати лише прозорі розчини без механічних включень.

Невикористані розчини кальцію фолінату та матеріали, що використовувалися при роботі з препаратом, мають знищуватися згідно з процедурою, визначеною місцевими відповідними органами.

Побічні реакції.

Алергічні реакції у вигляді кропив'янки. Можливий розвиток анафілактичного шоку. Високі дози кальцію фолінату в поодиноких випадках можуть спричинити диспепсичні розлади, безсоння, збудження. Після внутрішньовенного введення у пацієнтів іноді розвивається пропасниця.

Передозування.

Кальцію фолінат нетоксичний. Навіть при застосуванні дуже високих доз ознак передозування не спостерігається.

Застосування в період вагітності або годування груддю.

Дослідження впливу кальцію фолінату у тварин і людей не проводились. Невідомо, чи спричиняє кальцію фолінат шкідливий вплив на плід.

Кальцію фолінат можна застосовувати в період вагітності лише за умови переваги потенційної користі для матері над потенційним ризиком для плоду.

Невідомо, чи екскретується кальцію фолінат в материнське молоко. При застосуванні препарату в період лактації слід припинити годування дитини груддю.

Діти.Досвіду застосування у дітей немає, тому препарат призначають тільки дорослим.

Особливості застосування.

Лікування метотрексатом і кальцію фолінатом, а також 5‑фторурацилом і кальцію фолінатом має проводити кваліфікований фахівець за наявності відповідної медичної апаратури.

Застосування Лейковорину-Ленс на фоні макроцитарної анемії, викликаної дефіцитом вітаміну В12, може призвести до ремісії при одночасному прогресуванні неврологічних розладів.

У хворих з кислою реакцією сечі, ексудативними випотами, порушенням функції нирок, непрохідністю кишечнику може застосовуватися вища доза Лейковорину-Ленс та/або більш тривале лікування, бо виведення метотрексату у цієї групи пацієнтів може бути сповільнене. Лейковорин-Ленс у цих випадках рекомендується застосовувати з обов'язковим визначенням концентрації метотрексату в плазмі крові.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Відповідна інформація відсутня. Малоймовірно, що кальцію фолінат може впливати на здатність керувати транспортними засобами та працювати з іншими механізмами .

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодії.

Сумісне застосування Лейковорну-Ленс з фенобарбіталом, фенітоїном та примідоном призводить до зниження їх протиепілептичної активності.

Лейковорин-Ленс може призвести до посилення як терапевтичної, так і токсичної дії 5-фторурацилу, у зв'язку з чим при спільному застосуванні дози 5-фторурацилу мають бути знижені.

Послаблює токсичний ефект метотрексату.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Кальцію фолінат є відновленою формою фолієвої кислоти і використовується як антидот лікарських засобів, які діють як антагоністи фолієвої кислоти.

Антагоністи фолієвої кислоти, такі як метотрексат, пригнічують дигідрофолатредуктазу і, тим самим, перешкоджають утворенню з фолієвої кислоти тетрагідрофолату, який служить важливим фактором перенесенням одновуглецевих залишків в біосинтезі нуклеїнових кислот. В результаті виникає блокування синтезу нуклеїнових кислот та клітинного поділу. Кальцію фолінат на відміну від фолінова кислоти не потребує відновлення дигідрофолатредуктази для перетворення її в тетрагідрофолат, що дозволяє при його застосуванні відновити порушений процес біосинтезу ДНК, РНК та білків. Захисна дія лейковорину виявляється тільки відносно здорових клітин. Таким чином, кальцію фолінат, що вводиться у відповідний момент, попереджує токсичну дію метотрексату на клітини кісткового мозку та шлунково-кишкового тракту, але не впливає суттєво на вже здійснений нефротоксичний ефект препарату.

Кальцію фолінат також посилює протипухлинну дію 5-фторурацилу. При взаємодії цих двох препаратів утворюється стабільний комплекс трьох компонентів, що містить тимідилат синтетазу, що затримує синтез ДНК.

Фармакокінетика.Кальцію фолінат проникає через гематоенцефалічний бар'єр в помірних кількостях; більшою мірою накопичується в печінці, де підлягає біотрансформації переважно в активний метаболіт 5-метилтетрагідрофолат. Максимальна концентрація відновленого фолату у сироватці крові досягається при внутрішньом'язовому введенні препарату в середньому через 40 хвилин. Період напіввиведення при всіх шляхах введення становить приблизно 6 годин. 80-90% препарату виводиться нирками та 5-8% - з фекаліями.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості.

Пориста маса від світло-жовтого до жовтого кольору неоднорідного забарвлення; гігроскопічна.

Несумісність.

Розчини кальцію фолінату не можна змішувати з розчинами для інфузій, що містять бікарбонати, через їх хімічну нестабільність.

Термін придатності. 3 роки. Не застосовувати по закінченню терміну придатності, вказаного на упаковці.

Умови зберігання.

Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25°С.

Упаковка.

Ліофілізат для приготування розчину для внутрішньовенного та внутрішньом'язового введення по 50мг активної речовини у флаконах. По 5 флаконів пачці з перегородками чи спеціальними гніздами з картону.

Категорія відпуску.За рецептом.

Виробник.ТОВ „ЛЕНС-Фарм”.

Місцезнаходження.143033, Росія, Московська обл., Одинцовський район, п. Горки-Х, буд.30а.

Адреса виробництва та прийняття претензій: 601125, Росія, Володимирська обл.,


ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС так же ищут как:
ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС отзывы - инструкция ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС - описание препарата ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС - побочные эффекты ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС - применение препарата ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС - отзывы ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС - описание ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС - купить ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС - подробная иформация ЛЕЙКОВОРИН-ЛЕНС

Рейтинг:
« Назад
Рекомендуем также:

Добавление комментария

Имя:*
E-Mail:*
Текст:
Введите код: *

Это интерестно!
загрузка...
Для пользователей
Вся информация - только для ознакомительных целей. Администрация сайта не несет ответственности за возможные погрешности или неточности в описаниях или инструкциях, а так же неверное применение лекарственных препаратов потребителями. По всем вопросам вашего здоровья и их симптомах обращайтесь к Вашему врачу!
Проследить за всеми новостями мы не можем, так как новости берутся из открытых источников. Если вы считаете, что новость нарушает ваши права на авторство или дизайн, то обратитесь к администрации данного ресурса.
Портал о здоровом образе жизни 2008 - 2011 а так же
Rambler's Top100